top of page

Çeviri EditörlüÄŸünü Yaptığım Kitaplar-4

Psikoterapi ve Danışmanlıkta Etik: Uygulama için bir Klavuz, 4. Baskı.

 

Pope, K.S. & Vasquez, M.J.T.

 

Çeviri Editörleri: Mehin Akhun, YeÅŸim Korkut, Ä°hsan DaÄŸ

 

Çevirenler: Åžebnem Tunay Akan, Mehin Akhun, Petek Batum, Zehra Çakır, Serap Piri ErbaÅŸ, Manolya Haselden, Meltem ÇiÄŸdem Kirazlı, Sevginar Vatan 
 

Türk Psikologlar DerneÄŸi Yayınları, No: 44.

2016

 



Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LER

 

Bölüm 1.  Åžimdi Ne Yapacağım? 
Bölüm 2.  Günlük YaÅŸamda Etik  
Bölüm 3.  Etik ve EleÅŸtirel DüÅŸünce 
Bölüm 4.  Güven, Güç ve Hastayı Gözetmek  
Bölüm 5.  Dijital Dünyada Terapi: Yeni Teknolojilerin Etik Güçlükleri  
Bölüm 6.  Yetkinlik ve Bir Ä°nsan Olarak Terapist  
Bölüm 7.  Kendine Özen Ä°çin Stratejiler GeliÅŸtirmek  
Bölüm 8.  Meslekî Bir Vasiyet GeliÅŸtirmek 
Bölüm 9.  BaÄŸlam Ä°çinde Yönetmelikler ve Åžikâyetler: Tarihsel, Görgül ve Ä°statistiksel Temeller  
Bölüm 10. Etik, Çalışma Ehliyeti veya Görevin Kötüye Kullanımı ile Ä°lgili 
Åžikâyetlere Yanıt Vermek  
Bölüm 11. Etik Karar Verme Adımları  
Bölüm 12. Farklı Çıkarımlar: Psikolog Gözetiminde Tutuklu Sorgulama 
Tartışmaları  
Bölüm 13. BaÅŸlangıçlar ve BitiÅŸler, Yokluk ve EriÅŸim  
Bölüm 14. BilgilendirilmiÅŸ Onam ve BilgilendirilmiÅŸ Red  
Bölüm 15. DeÄŸerlendirme, Test Uygulama ve Tanı Koyma 
Bölüm 16. Danışanlarla Cinsel Ä°liÅŸki  
Bölüm 17. Cinsel Olmayan Çoklu Ä°liÅŸliler ve DiÄŸer Sınır Konuları  
Bölüm 18. Kültür, BaÄŸlam ve Bireysel Farklılıklar 
Bölüm 19. Gizlilik  
Bölüm 20. Ä°ntihar Riskini Fark Etme, DeÄŸerlendirme ve Ele Alma 
Bölüm 21. Süpervizyon  
Ekler 
Amerikan Psikologlar DerneÄŸi: Psikologların Etik Ä°lkeleri ve 
YönetmeliÄŸi 2010 DeÄŸiÅŸiklikleriyle  
Psikologlar Ä°çin Kanada Etik YönetmeliÄŸi  
DeÄŸerlendirme, Terapi, Psikolojik Danışmanlık ve Adli Uygulamalarda 
Uygulama Yönergeleri ve Etik Yönetmelikler  
Kaynaklar 
Yazarlar Hakkında  
Ä°sim Ä°ndeksi 
Konu Ä°ndeksi 
                                                                                                 

​

ÇEVÄ°RÄ° EDÄ°TÖRLERÄ°NÄ°N ÖNSÖZÜ


Tüm dünyada psikoloji etiÄŸi konusundaki önemli eserleri ve tüm yazılarında hissedilen hümanist yaklaşımı ile tanınan Kenneth Pope ve yakın dönem APA baÅŸkanlığı yapmış bir klinik psikolog olan Melba Vasquez tarafından yazılmış olan “Psikoterapi ve Danışmanlıkta Etik: Uygulama Ä°çin Bir Kılavuz” adlı kitabın çevirisini tamamlamış ve uzun, zor bir yolculuk sonunda kitabı yayına hazırlamış bulunuyoruz. Uygulamada karşımıza çıkabilecek, zaman zaman hepimizi düÅŸündüren, zorlayan, hatta çaresiz bırakan durumları büyük bir incelikle ele almakta olan bu kitap, bize bilgi saÄŸlamakta, canlı klinik örneklerle bu bilgiyi desteklemekte ama en önemlisi zihinde belli sorular yaratarak okuyucuyu daha da esnek ve zengin bir bakış açısına davet etmektedir.

 

Doktora düzeyi etik dersi kapsamında, kitabın çeviri çalışmasına 2008 yılında baÅŸladığımızda, çok daha kısa bir zamanda tamamlanmasını hedeflemiÅŸtik. Ancak, ilk çevirilerin iyileÅŸtirilmesi için defalarca üzerinden geçilmesi ve editörler tarafından gözden geçirilmesi teknik olarak bittiÄŸinde, kitabın bazı temel yenilikler içeren bir üst baskısının (4. baskı, 2011) çıktığını ve yayınevinin bizden bu baskının çevirisini yapmamızı talep ettiÄŸini öÄŸrendik. Eskiden 18 bölüm varken, kitap ÅŸimdi 21 bölüm içeriyordu. Üçüncü baskıya ciddi ekleme ve çıkarmalar yapılmıştı; bazı bölümlerin kitaptaki yerleri deÄŸiÅŸmiÅŸti. DiÄŸer taraftan kitap büyük ölçüde hazırdı ve çeviri ekibi çok emek sarf etmiÅŸti. Bu yüzden, hayli güç bir yolu seçtik. Kitabın her bölümünün, yeni versiyonu, bölüm çevirmenleri tarafından tekrar çevrildi. Yeni eklenen bölümler de ilk kez çevrildi. Bizler de çeviri editörleri olarak, kitabı baÅŸtan sona tekrardan gözden geçirdik ve yayına hazırladık.

 

“Psikoterapi ve Danışmanlıkta Etik: Uygulama Ä°çin Bir Kılavuz”, her biri sürükleyici bir dille anlatılmış ve psikoterapi, psikolojik danışma hizmetleri veren terapistlerin sıkça karşılaÅŸtığı önemli sorunları derinlemesine ele alan 21 bölümden oluÅŸmaktadır. Ä°lk bölüm “Åžimdi Ne Yapacağım” baÅŸlığını taşır. Psikoterapi esnasında etik ikilemlerle karşılaÅŸan uzmanlara herkesin zor durumlarla karşılaÅŸabileceÄŸi, önemli olanın kendimize doÄŸru sorular sormak olduÄŸu etik farkındalık süreçlerine deÄŸinilerek anlatılır. Kitap ilk kısımlarda etik anlayışın, meslekî sorumluluklarımızın olduÄŸunu kabul etmek olduÄŸu anlayışını vurgular. Hangi durumlar bizleri etik olmayan ÅŸekilde davranmaya ve inkâra itebilir sorusu ele alınır. Yazarlar etik söz konusu olduÄŸunda “ansiklopedik” bir yaklaşım yerine hangi temel varsayımlar ile kitaptaki konulara yaklaÅŸtıklarını bize anlatırlar. ÇeÅŸitli vaka örneklerinin üzerinden okuyucu karşılaÅŸabileceÄŸi durumlar hakkında yazarlarla birlikte rahatlıkla düÅŸünmeye baÅŸlar; bu vakalar üzerinde düÅŸünmek, sorular sormak ve o soruların üzerinde etik bakış açımızı keskinleÅŸtirmek süreci tüm kitap boyunca devam eder. Üçüncü bölüm, eleÅŸtirel düÅŸünmeye ayrılmıştır; yargılama, muhakeme, dil ve gerekçelerdeki ortak sorunları gözden geçirmektedir. Yargımızı neler etkileyebilmektedir? Bizleri etik çıkmazlara sürükleyen ne tür “mantık” hataları yapmaktayız? Dördüncü bölüm, güven, güç ve özen kavramları baÅŸlığı altında terapist-hasta arasındaki benzersiz iliÅŸkiye merceÄŸini yaklaÅŸtırır ve bu özellikler çerçevesinde Etik sorumluluklarımızı ele alır. BeÅŸinci bölüm, “Dijital Dünyada Terapi” baÅŸlığını taşır ve yeni teknolojilerin bize sunduÄŸu etik güçlükleri anlatır. Teknoloji, hastalarımızla iletiÅŸim kurmak için iyi takip etmemiz gereken yeni yollar, imkânlar yaratırken beraberinde pek çok riski de getirmektedir. Bir sonraki bölüm çok önemli bir etik gerekirliÄŸi, yetkinlik konusunu inceler. Yazarlar görünürde zihinsel yetkinlik ile terapi için duygusal yetkinlik özellikleri arasında bir ayrım yapmaktadır. Bu ayrım önemlidir, zira kiÅŸinin kendini tanıması, kendisini etkileyen duygusal süreçleri fark edebilmesi ihlâl olgularını engelleyebilecek önemli faktörlerdendir.

Yedinci bölüm kendimize özen ve sorumluluÄŸumuz temasını gündemimize getirmektedir. Meslekî karar ve davranışlarımız etik farkındalığımızın artması ile paralel olarak geliÅŸmektedir. Ancak bizler kendimize özen göstermediÄŸimiz durumlarda, örneÄŸin tükenmiÅŸlik içindeysek, kendimiz yaÅŸamdan zevk almıyorsak, acaba bu sorumluluÄŸu baÅŸkalarına ne kadar gösterebiliriz? Yazarlar bu bölümde bu konular üzerinde bizi düÅŸünmeye davet ederler. Sekizinci bölüm, çoÄŸu zaman en tecrübeli psikoterapistlerin bile adeta ölümsüzlermiÅŸcesine ihmal edebildikleri, son derece önemli bir konuyu okuyucu ile tartışmaktadır: Bir terapist sadece hayatta iken ya da saÄŸlıklıyken deÄŸil, hastalığında ya da vefatından sonra bile hâlâ hastalarından sorumludur! Bu çıkış noktasından hareketle meslekî vasiyet nedir ve nasıl hazırlanır konusu büyük bir incelikle ele alınmaktadır. 

Dokuzuncu bölüm yönetmeliklere, ÅŸikâyetlere, bir baÄŸlam çerçevesinde yaklaÅŸmaktadır ve karşılaÅŸtırmalar yaparak çeÅŸitli araÅŸtırmaların bulguları üzerinden bu konuyu incelemektedir. Onuncu bölüm, tatsız bir konuyu, kiÅŸi hakkında bir ÅŸikâyet olduÄŸunda, neler yapılabileceÄŸini, kiÅŸinin kendisine soracağı yardımcı olacak soruları, atılabilecek doÄŸru adımları ele almaktadır. On birinci bölüm, etik denilince, onun en önemli yapı taşı olan ve gerek etik konulu derslerde, gerekse kliniklerde, uygulamada hepimiz için vazgeçilmez etik karar verme sürecine odaklanmaktadır ve bu süreç adım adım tanımlanmaktadır. On ikinci bölüm kitaba bu baskıda yeni eklenmiÅŸtir ve kitabın belki de en çarpıcı bölümlerinden biridir. “Farklı Çıkarımlar” baÅŸlığını taşıyan bölüm Amerikan Psikologlar BirliÄŸini (APA ) son 10 yılda ciddi biçimde meÅŸgul eden çok önemli bir konuyu ele almaktadır. Tutuklu sorgulamalarında psikologlar yer alabilirler mi? Askeri ortamlarda, orduda görev yapan psikologlar sadece kendi etik yönetmeliklerine sadık hareket edebilirler mi? Etik yönetmelik ile verilen emirler ve olan bitenler çeliÅŸirse ne yapılabilir? Kitabın yazarları bu hassas konuya iki farklı ve farklılığına raÄŸmen etik yaklaşımı son derece zarif bir tartışma eÅŸliÄŸinde bize sunmaktadırlar. Bu bölüm ülkemizde de yankı bulmuÅŸ olan bu konuya, gerçekten etik, özenli, farklı görüÅŸlere saygılı biçimde nasıl yaklaşılabilir konusunda olaÄŸanüstü bir yaklaşımı sergilemektedir. Bölüm on üç, terapinin baÅŸlangıç ve bitiÅŸ süreçlerinde ya da terapist çeÅŸitli sebeplerle ulaşılamaz olduÄŸunda, hastaya ne tür bilgilendirmelerin yapılabileceÄŸini etraflıca ele alarak gündemimize getirmektedir. On dördüncü bölüm hastalarımızın yapılan çalışmalara dair bilgilendirmelerinin önemi üzerinedir. Onlardan bilgilendirilmiÅŸ onam nasıl alınır? Nelere dikkat edilerek bu yapılabilir; alınmadığında neler olabilir konuları ele alınır.

DeÄŸerlendirme, test uygulama ve tanı koyma ile ilgili olan on beÅŸinci bölüm, psikolojik deÄŸerlendirmelerin danışanlarımız ve onların hayatları üzerinde nasıl büyük etkiler yapabildiÄŸini anlatır. Bu çalışmalar esnasında bir klinisyenin nelere dikkat etmesi gerektiÄŸini, elde edilen verilerin korunması ve paylaşımına dair incelikleri ele alan çok önemli bir kısımdır. On altıncı bölüm, çok önemli bir etik ihlali, danışanlarla cinsel iliÅŸki konusunu büyük bir özenle dikkatimize sunmaktadır: AraÅŸtırma bulguları bu sorun hakkında ne söylemektedir; terapistleri bu duruma sürükleyen faktörler nelerdir ve danışanlar bu süreçten neden ve nasıl zarar görürler? Bu bölümle bir anlamda yakından ilgili on yedinci bölüm ise, cinsel olmayan çoklu iliÅŸkileri ve sınır ihlallerini ele almaktadır. Meslekî sınırları korumak üzerine son derece düÅŸündürücü bir bölümdür. Kültür, baÄŸlam ve bireysel farklılıklar hem çalış- tığımız kiÅŸileri kavramada, hem de kendimizi gözden geçirmede ihmal edilmemesi gereken kavramlardır ve on sekizinci bölümün konusudur. Bunların nasıl olup da klinik süreçte ve deÄŸerlendirmelerde bize etik ikilemler getirebileceÄŸi konusu ele alınır. On dokuzuncu bölüm, gizlilik ilkesini ve biz hiç fark etmeden kolayca gizlilik ihlaline yol açabilecek faktörleri, durumları olaÄŸanüstü bir dille tartışmaktadır: Konsültasyonlar, aile terapileri, grup terapilerinde iken, gizliliÄŸin nasıl korunacağına dair yeterince kafa yoruyor ve önlem alıyor muyuz? Bu önlemler neler olabilir? Yirminci bölüm, kitabın en sarsıcı kısımlarından birisidir ve hepimizi kaygılandıracak bir konuyu, hastamızın intihar riskini ele almakta; bu tür hastalarla çalışan psikoterapistle- re dikkat etmeleri gereken son derece önemli bazı ipuçları sunmaktadır. Son bölüm ise terapi eÄŸitimlerinin vazgeçilmezi olan süpervizyon konusunu, süpervizyon verenle alan arasındaki iliÅŸkiye, bu iliÅŸkinin sınırlarına ışık tutmaktadır.

 

Bu temel bölümlerin yanı sıra ayrıca yazarlar, okuyucu için yararlı olabileceÄŸini düÅŸündükleri bazı önemli metinleri de kitabın sonuna eklemiÅŸlerdir. Bu bölümlerin çoÄŸu Türkiye için çok gerekli olmadığı için Türkçeye çevrilmemiÅŸ; Ä°ngilizce olarak veya link bilgisi olarak ekte bırakılmışlardır.

 

Ülkemizde, Psikoloji EtiÄŸi konusunda Türkçe yayın sıkıntısı olduÄŸundan, bu kitabın hem kliniklerde, danışma merkezlerinde çalışan psikologlar ve ruh saÄŸlığı uzmanları için hem de üniversitelerde bir baÅŸvuru kaynağı olarak büyük bir boÅŸluÄŸu dolduracağını ümit ediyoruz. BilindiÄŸi gibi psikoloji etiÄŸi konusunda Türkiye’de son 10 yıl içerisinde büyük bir geliÅŸme kaydedilmiÅŸtir. Ülke koÅŸullarına göre hazırlanan, ama Avrupa Psikologlar BirliÄŸi standartları ile uyumlu bir Etik Yönetmelik ve onu tamamlayan bir Etik Süreç YönetmeliÄŸi bu sürecin ilk basamakları olarak düÅŸünülmüÅŸtür. Hayli emek verilen bir süreç sonrasında 2004 yılında TPD Etik YönetmeliÄŸimiz1 ve TPD Etik Süreç YönetmeliÄŸimiz2 kabul edilmiÅŸtir.

 

Daha sonra Türk Psikologlar DerneÄŸi bünyesinde EFPA ve APA’dan gelen eÄŸitimcilerle çalışmalar yapılmış ve olguların sistemli deÄŸerlendirilebilmesi için bir alt yapı hazırlanmıştır. Ancak, önemli olan sadece bu verimli çalışmaların gerçekleÅŸmesi deÄŸil; psikoloji etiÄŸinin, tüm meslektaÅŸlar tarafından benimsenmesidir. Karşılaşılan olguları, yapılan çalışmaları içselleÅŸtirmiÅŸ bir etik anlayış ile ele alma alışkanlığının geniÅŸ gruplar tarafından benimsenmesi halinde bu baÅŸarılı adımlar daha derin bir anlam kazanacaktır. Bunu yapabilmenin bir yolu Dernek içinde verilebilecek etik eÄŸitimleridir; ancak ne yazık ki dernek çatısı altında yapılan eÄŸitimler istenilen sayıda kiÅŸiye ulaÅŸmamızı saÄŸlamamaktadır. Herkesin kolaylıkla eriÅŸebileceÄŸi, okuyabileceÄŸi Türkçe etik kitaplarının yokluÄŸu da etiÄŸin yaygınlaÅŸtırılması ve benimsenmesi için yapılan çalışmalarda bizleri zorlamakta idi. Bu kitabın bu anlamda karşılaÅŸtıkları etik ikilemler karşısında zorlanan meslektaÅŸlarımız için çok yararlı bir kaynak olacağı kanaatindeyiz.

 

Bu kitabın çeviri editörleri olan bizler psikoloji etiÄŸinin gelecek nesillerce benimsenmesi açısından öÄŸrencilerin kitap veya çeviri projelerinde yer almasını çok önemsiyoruz. Bu anlamda yakın zamanda DerneÄŸimiz için ve Etik çalışmalara katkı amacıyla hazırlanan 2 proje vardır. Psikologlar için Etik ÖÄŸretim El Kitabı (Korkut, 2014) ve iliÅŸiÄŸindeki CD deki filmlerde yer alan Psikoloji lisans ve yüksek lisans öÄŸrencileri kalıcı bir çalışmaya katkıda bulunmuÅŸlardır.

 

Elinizdeki bu deÄŸerli kitabın çevirisinde ise Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji doktora öÄŸrencileri büyük bir özveri ile çalışmışlardır. Çeviren çok sayıda kiÅŸi olduÄŸu için, olabildiÄŸince ortak bir dil yaratmak ve bir bütünlük saÄŸlamak amacıyla çeviriler etik konusunda çalışan bizlerden oluÅŸan çeviri editörleri grubu tarafından gözden geçirilmiÅŸtir. Sonuç itibariyle ortaya çıkan tüm bu eserlerin, genç neslin benimsediÄŸi üretiminin, yaygınlaÅŸtırılmasının bir parçası olduÄŸu bir etik sürecini yan- sıtması en büyük arzumuzdur.

Kitabın basımı öncesinde dizgi hatalarını kontrol eden Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü AraÅŸtırma Görevlileri Zehra Çakır, Gamze Åžen, Burçin Akın, Yasemin Oruçlular ve Nuray MustafaoÄŸlu’na çok teÅŸekkür ediyoruz.

 

Çok zevkle okunan ve uygulamada pek çok kiÅŸiye ışık tutacak, yol gösterecek bu kitabı, hayli uzun bir yol kat ederek okuyucuya hazırlamaktan ve nihayet sizlerle paylaÅŸabilmekten büyük memnuniyet duymaktayız.

 

Mehin Akhun, Dr.
Klinik Psikolog


YeÅŸim Korkut, Prof. Dr.
2007-2011Dönemi TPD Ä°stanbul Åžube Etik Kurul Üyesi
Acıbadem Üniversitesi Psikoloji Bölüm BaÅŸkanı
Klinik Psikolog
TPD Genel Merkez Etik Kurul Başkanı
EFPA Ethics Board Üyesi

 

 

Ä°hsan DaÄŸ, Prof. Dr.
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölüm BaÅŸkanı
Klinik Psikolog
TPD Genel Merkez ilk dönem (2002-2004) Etik Kurul BaÅŸkanı

​


Sonraki Kitap

bottom of page